Søk i andre bibliotek

Oria - basen for fag- og forskningsbibliotek i Norge
DFB  Det Flerspråklige Bibliotek hører til Nasjonalbiblioteket og har bøker på 70 språk.
Nordland samsøk - søk i fag-, skole- og folkebibliotek i hele fylket
Biblioteksøk - Dekker fylkene Akershus, Finnmark, Hedmark, Hordaland, Møre og Romsdal, Oppland, Nordland, Sogn og Fjordane, Telemark, Troms, Trøndelag, Vestfold, Østfold
Nasjonalbiblioteket har digitaliserte bøker og aviser fra hele 1900tallet. Bøkene er tilgjengelige for alle norske IP-adresser, mens avisene kan leses på alle bibliotek i landet.  

Gratis ebøker fra inn- og utland

Verden er full av digitaliserte bibliotek der du både kan lese direkte på nett og laste ned til eget bruk. Noen av de viktigste er:
  • Prosjekt Gutenberg - verdens største digitaliserte bibliotek. Inneholder bøker og tidsskrifter som har falt i det fri, dvs stoff av eldre dato (hovedsaklig før 1920). Internasjonalt, med overvekt av engelsk og større europeiske språk.  Bøkene kan lastes ned i mange ulike formater, enten du har pc, mobil eller lesebrett, og kan også leses direkte på nett. 
  • Prosjekt Runeberg - digitalt bibliotek for nordisk litteratur. Flertallet av bøkene er scannet, altså faksimileutgaver.  
  • Open Library - ligger under Archive.org, og har scannet og digitalisert litteratur fra engelsk språkområde (først og fremst USA) opp til 2000tallet. Her kan du selv lage en bruker og låne ebøker som du enten kan lese på nett eller laste ned i beskyttet PDFutgave, og som du får ha i 14 dager. Du finner også bøker der copyrighten er utgått, og disse kan fritt leses og lastes ned også uten bruker. Archive.org har også digitalisert enorme mengder av amerikanske medier, fra musikk og radioprogrammer til fagtidsskrifter og aviser, og driver også Wayback Machine som bevarer gamle nettsider. 
  • Verdensbiblioteket - drives av Nasjonalbiblioteket og har bøker og lydbøker på arabisk, bosnisk/kroatisk/serbisk, tigrinja, tyrkisk, persisk, og somali. For å bruke Verdensbiblioteket trenger du bare å lage brukernavn og passord (du kan ikke bruke lånekortet). 

Norsk grammatikk på nett

Riksmålsforbundet tilbyr nå det nyredigerte oppslagsverket Norsk grammatikk på nett, gratis for alle.
Norsk grammatikk er en oppdatering og videreføring av Gorgus Cowards Riksmålsgrammatikk , og den er utgitt på papir av Kunnskapsforlaget (2015). Grammatikken omfatter riksmål og moderat bokmål, som det etter de senere års rettskrivningsvedtak nesten ikke er noen forskjell på. 
I nettutgaven kan man søke direkte i teksten,noe som gjør at en lettere kan finne fram til det man lurer på.
http://www.riksmalsforbundet.no/grammatikk/norsk-grammatikk/

Svaksynt eller lesevansker?

Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek er et eget bibliotek med lydbøker og tilrettelagt lesestoff. Hos NLB registrerer du deg som personlig låner og får bøkene direkte til deg, enten digitalt eller fysisk. For å bli låner må du ha attest fra fagperson på at du har syns- eller lesevansker. Er du skoleelev med behov for tilrettelagte lærebøker ordnes dette gjennom skolen. 

Selvtillit og psykisk helse

Livet er ikke alltid bare lett - og det er ikke alt det er like lett å snakke om.
 I forbindelse med Mental Helse har biblioteket satt opp en liten oversikt over bøker om psykisk helse og selvutvikling. Enten du ønsker å lese om situasjoner du kjenner deg igjen i eller vil sette deg inn i hvordan hverdagen kan oppleves for folk som har andre utfordringer enn deg - her finner du lenker til diverse aktuelle emner i bibliotekets katalog. 
 
Angst     Depresjon      Autisme/asperger  
Familievold      Seksuelle overgrep / voldtekt (NB: står i vår katalog som to separate emner)
 
Vet du om noe som burde vært med på lista? Send på oss ei melding, enten på mail eller på facebook! Og husk - biblioteket har taushetsplikt.
I tillegg har vi fått lov til å dele fylkesbibliotekets leseliste 
Ungdom og selvbilde (PDF). Her finner du mengder av ungdomsbøker som omhandler disse emnene og enda flere, i tillegg er det et kort sammendrag av hver bok. Ønsker du å låne dem er det bare å sjekke websøket - vi skal ha de fleste inne!