Vefsn kommune har i samarbeid med Hemnes, Grane og Hattfjelldal gått til anskaffelse av ulike typer velferdsteknologi. Dette er i tråd med nasjonale anbefalinger om å ta i bruk teknologi for å gi brukere av omsorgstjenesten økt trygghet og mestring. Målet er også at kommunen skal kunne legge til rette for at flest mulig kan bo i egen bolig så lenge som mulig. Teknologien skal ikke erstatte nødvendige helse og omsorgstjenester, men være et supplement til dagens tjeneste. 

Hva er velferdsteknologi?

  • Velferdsteknologi er en fellesbetegnelse på tekniske hjelpemidler og løsninger som kan bedre evnen din til å klare deg selv, gi økt trygghet og mestring. Velferdsteknologi skal være et supplement til tradisjonell helse og omsorgstjeneste.

  • Hagen utvalgets definisjon på velferdsteknologi: «Med velferdsteknologi menes først og fremst teknologisk assistanse som bidrar til økt trygghet, sikkerhet, sosial deltakelse, mobilitet og fysisk og kulturell aktivitet, og styrker den enkeltes evne til å klare seg selv i hverdagen til tross for sykdom og sosial, psykisk eller fysisk nedsatt funksjonsevne. Velferdsteknologi kan også fungere som støtte til pårørende og ellers bidra til å forbedre tilgjengelighet, ressursutnyttelse og kvalitet på tjenestetilbudet. Velferdsteknologiske løsninger kan i mange tilfeller forebygge behov for tjenester eller innleggelse i institusjon.» (st.mld 29, 2012-1013)

  • Helsedirektorates anbefalinger: -Varling og lokaliseringsteknologi - Elektronisk medisineringsstøtte - Elektroniske dørlåser - Digitalt tilsyn (utvidet trygghetsalarm med sensorer eller kamera) - Oppgraderte sykesignal/pasientvarslingsanlegg - Logistikkløsning for optimale kjøreruter og bedre kvalitet i hjemmetjenesten. Hver enkelt kommune må vurdere hva som vil være gode løsninger for brukere i egen kommune. 

Hvorfor velferdsteknologi?

  • Sentrale myndigheter forventer at velferdsteknologi skal være en del av helse og omsorgstjenesten innen 2020.

  • Kommunen har i de siste årene fått ansvar for å levere tjenester til flere og mer omfattende brukergrupper innen helse og omsorg. Velferdsteknologi skal bidra til at kommune skal være bedre rustet til å møte fremtidens omsorgsbehov.

  • Følelsen av trygghet og mestring er grunnleggende for god livskvalitet. Ved sykdom kan teknologien bidra til at trygghet og mestringsfølelse opprettholdes. De fleste som er i kontakt med helse og omsorgstjenesten ønsker å bo lengst mulig hjemme og klare seg selv. Med å ta i bruk tekniske hjelpemidler kan dette være mulig.

  • Velferdsteknologi kan ikke, og skal ikke, erstatte menneskelig omsorg. Men teknologien kan bidra til bedre menneskelig omsorg, ved å gi helsepersonell mer tid til å konsentrere seg om de mellommenneskelige delene av jobben.

  • Det er også et mål å gi brukere mer fleksibilitet i eget liv. Et eksempel på dette kan være at en ikke trenger å vente på hjemmetjenesten for å få daglige medisiner, men kan styre dette selv ved hjelp av en automatisk medisindispenser.

Forebygging

Vi ønsker at veldferdsteknoloig skal være et tiltak innenfor det forebyggende helsearbeidet og et supplement til andre helsetjenester. Vi oppforder alle til å være bevisste og tilrettelegge i egen bolig. Teknologi kan brukes i alle aldersgrupper, til friske og til de med helseutfordringer. Tidlig start med teknologi kan gi økt mestring, kontroll over egen situasjon og økt trygghet i hverdagen.