Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Avkjørsel - privat avkjørsel fra offentlig vei

Generelt om tjenesten

Beskrivelse

Skal du bygge eller flytte en avkjørsel fra en offentlig vei, må du søke om tillatelse. En søknad om avkjørsel blir vurdert med utgangspunkt i trafikksikkerhet og veiens transportfunksjon. Søknad om avkjørsel behandles av enten av Statens vegvesen eller kommunen. Dette gjelder avkjørsel som ikke er del av en byggesak. I så fall behandles den i byggesaken.

Målgruppe

Grunneiere og utbyggere

Kriterier/vilkår

Avkjørsel er enhver tilknytning mellom offentlig vei og privat eiendom. Som avkjørsel regnes også tiknytning for fotgjengere. Avkjørselen må bygges i henhold til kommuneplanens arealdel eller reguleringsplan og retningslinjer gitt av staten og kommunen.  Hvis området ikke er regulert eller planen ikke inneholder avkjørsler, behandles søknaden etter veglovens bestemmelser.

Pris for tjenesten

Det er ikke gebyr for å behandle avkjørselssøknader.

Brosjyrer, dokumenter, kart og lignende


Søknad om avkjørsel

Partnere

Statens vegvesen

aaa

Lover og forskrifter

Hvis området ikke er regulert eller avkjørsel ikke inngår i kommuneplanens arealdel eller i reguleringsplanen, se vegloven (§§ 40-43) med forskrifter. Se ellers plan- og bygningsloven § 27-4.

Lover

Forvaltningsloven
Plan- og bygningsloven
Veglova

Forskrifter

Forskrift om avkjørsler fra offentlig veg

Forskrift om behandling av avkjørslesaker for riksveg

___

Skjema

Veiledning - hvordan få utført eller motta tjenesten

Statens vegvesen og kommunen behandler søknader for de vegene de har ansvar for. Du kan fylle ut en søknad og sende den. Så vet systemet om den skal til Statens vegvesen eller kommunen.

Hvis du ikke kan sende søknaden digitalt kan du søke på papir. Skjemaet må skrives ut, fylles ut og sendes til kommunen.

Skjema

Statens vegvesen har lagt ut en digital søknad som gjelder for riks-, fylkes- og kommunale veier.

Nabovarsel
Søknad om avkjørsel

Vedlegg

Situasjonskart der avkjørselen er inntegnet.

Nabovarsel.

Søknadsfrist


Saksbehandling

Saksbehandling

Kommunen skal innhente de opplysningene som er nødvendige for å avgjøre saken. Deretter fattes det et vedtak. Vanligvis får du en begrunnelse samtidig med vedtaket. Du får alltid en begrunnelse hvis det kan tenkes at du blir misfornøyd med vedtaket. Hvis begrunnelsen ikke følger med, kan du få den ved å henvende deg til kommunen innen klagefristen for vedtaket utløper.

Saksbehandlingstid

Kommunen skal behandle saken så snart som mulig. Hvis saken ikke kan avgjøres innen én måned, skal du ha skriftlig beskjed om grunnen til dette. Du skal samtidig få opplyst når det antas at vedtaket blir fattet.

Klagemulighet

Hvis søknaden blir avslått, kan du klage på vedtaket. Fristen for å klage er tre uker fra du mottok vedtaket. Klagen sendes til den instansen som har fattet vedtaket. Klagen må være begrunnet. Kommunen vil kunne gi deg veiledning.

Hvis søknaden er behandlet etter plan- og bygningsloven, kan du klage  til statsforvalteren. Klagen sendes til den instansen som har fattet vedtaket. Hvis saken behandles etter vegloven, er det kommunens egen klagenemnd som er klageinstans. Før klageinstansen behandler saken, skal den instansen som gjorde vedtaket, vurdere om det er grunn til å endre det. Hvis vedtaket opprettholdes, går saken videre til klageinstansen.

___

Kontaktinformasjon

Kontaktavdeling

Avdeling:Teknisk drift veg
Telefon:75 10 10 00
Epost:post@vefsn.kommune.no
Postadresse:Postboks 560 8651 MOSJØEN
Besøksadresse:Skjervgata 34 8657 MOSJØEN

Andre opplysninger

Oppdatert:2023-04-13 12:48